10 απροσδόκητα χαρακτηριστικά για τη μάσκαρα

Κάθε γυναίκα κουβαλάει μία μασκαρα στο νεσεσέρ της. Εντάξει, μερικές φορές υπάρχουν δύο μάσκαρα… ή και περισσότερες. Αυτό το προϊόν ομορφιάς είναι απαραίτητο και αναντικατάστατο σε σημείο που δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι φεύγουμε από το σπίτι χωρίς να έχουμε βάψει τις βλεφαρίδες μας. Εδώ θα διαβάσετε ένα μικρό αφιέρωμα γι’ αυτό το καταπληκτικό καλλυντικό.

10 απροσδόκητα χαρακτηριστικά για τη μάσκαρα

  1. Η μάσκαρα θεωρείται το παλαιότερο προϊόν ομορφιάς. Οι μαύρες βλεφαρίδες και τα τονισμένα μάτια έχουν θεωρηθεί ως τα σύμβολα της ελκυστικότητας από την Αρχαία Αίγυπτο. Δεν θεωρούμε ότι αυτή η τάση έχει μεταβληθεί καθόλου από τότε.
  2. Η πρώτη μάσκαρα που αναγνωρίστηκε ως επίσημο καλλυντικό δημιουργήθηκε από τον Thomas Lyle Williams και μάλιστα είναι συνδεδεμένη η δημιουργία της με μία ρομαντική ιστορία. Αρχικά η αδεφλή του Tom πενθούσε για μία χαμένη της αγάπη. Ο Tom προσπαθούσε να δημιουργήσει ένα καλλυντικό, με το οποίο η αδελφή του, η Mabel, θα γοήτευε το πρόσωπο που αγαπούσε. Σταδιακά δημιούργησε ένα προϊόν που τόνιζε τις βλεφαρίδες και ήταν μάλιστα επιτυχία. Εν κατακλείδι, ο άντρας που αγαπούσε η Mabel την ερωτεύτηκε, της οποίας η αυτοπεποίθηση εκτινάχθηκε και το αντίθετο φύλο την θεωρούσε πιο ελκυστική. Η ιστορία τελειώνει με ένα γάμο και έτσι η μάσκαρα ονομάστηκε Maybelline, ένας συνδυασμός του ονόματος Mabel και της βαζελίνης, η οποία ήταν ένα από τα βασικά συστατικά για την παραγωγή του καλλυντικού. Σύντομα ο Tom ξεκίνησε να δημιουργεί νέα καλλυντικά και όλο αυτό τον έκανε διάσημο. Σήμερα όλοι ξέρουμε την Maybelline ως μία από τις πιο σημαντικές μάρκες καλλυντικών.
  3. Μπορεί η αναζήτηση της ομορφιάς να πληρωθεί με τίμημα την προσωπική μας υγεία; Απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι πιθανό, ακόμα και εξαιτίας της χρήσης συνηθισμένων προϊόντων όπως είναι η μάσκαρα. Στη δεκαετία του 1920, πολλές γυναίκες είτε έχασαν την όραση τους είτε δημιούργησαν πρόβλημα στον κερατοειδή χιτώνα εξαιτίας της χρήσης μίας μάσκαρα που λέγεται Lash Lure. Αυτό το “Φονικό Όπλο Ομορφιάς” πουλούσε σαν τρελό στα καταστήματα. Στη δεκαετία του 1930, το Αμερικανικό Κογκρέσο κατέσχεσε τα αποθέματα της Lush Lure από την αγορά.
  4. Οι πρώτες εκδοχές της μάσκαρα δεν είχαν την ίδια μορφή όπως την ξέρουμε σήμερα. Δεν ήταν σε σωληνάκι ή σε μπουκαλάκι, αλλά ήταν σκληρές, κλεισμένες σε ένα μικρό κουτί σε μορφή μυραλοιφής, άρα έμοιαζαν περισσότερο με σκιά παρά με μάσκαρα. Για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί η μάσκαρα σε τέτοια μορφή, θα έπρεπε πρώτα να υγρανθεί. Μόνο τότε είχε τη σωστή σύνθεση για να μπορεί να τοποθετηθεί στις βλεφαρίδες δίχως κόπο.
  5. Η πραγματική επανάσταση στους όρους του σχεδιασμού της μάσκαρα έγινε το 1957 χάρη στη Helena Rubinstein. Αυτή ήταν που δημιούργησε μία μάσκαρα με τη μορφή υγρής κρέμας κλεισμένη σε ένα σωληνάριο και διέθετε ένα βουρτσάκι στη συσκευασία.
  6. Αυτή η νέα προσέγγιση αποδείχθηκε ότι αξίζε να θεσπιστεί και έτσι η Revlon χρειάστηκε μόλις ένα χρόνο για να κατασκευάσει μία μάσκαρα σε στρογγυλό φιαλίδιο, το οποίο έχει ακριβώς την ίδια μορφή της συσκευασίας που γνωρίζουμε σήμερα. Το απλικατέρ επιτέλους κρύφτηκε μέσα στο φιαλίδιο και έτσι απελευθερώθηκαν οι γυναίκες από την ακαταστασία που προκαλούσαν οι παλιές συσκευασίες, καθώς το βουρτσάκι αποθηκευόταν ξεχωριστά.
  7. Στα επόμενα χρόνια η Revlon ήταν η μάρκα που φοβήθηκε λιγότερο από όλους να κάνει αλλαγές και να φέρει καινοτομίες. Στη δεκαετία του 1960 η Revlon ήταν η πρώτη που κυκλοφόρησε χρωματιστές μάσκαρα στην αγορά. Φυσικά και αυτή η τάση υιοθετήθηκε από άλλες εταιρείες πολυ γρήγορα.
  8. Το όνομα του μαύρου, με έντονο χρώμα, καλλυντικό “κολ” είναι μία κληρονομιά που έχουμε από τους προγόνους μας. Στην Αρχαία Αίγυπτο οι άνθρωποι έβαφαν τις βλεφαρίδες τους και ζωγράφιζαν γραμμές στα βλέφαρα τους με τη βοήθεια αυτού του μαύρου μείγματος που ονομαζόταν κολ. Ήταν συνδυασμός μελιού και… περιττωμάτων κροκόδειλου.
  9. Η πιο αναγνωρίσιμη μάσκαρα παγκοσμίως είναι η Great Lash της Maybelline. Έκανε το ντεμπούτο της στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και η ροζ-πράσινη συσκευασία έχει παραμείνει ίδια μέχρι σήμερα. Αν και αυτή η μάσκαρα δεν βάφει τις βλεφαρίδες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι η πιο αγαπημένη φθηνή μάσκαρα – μία πραγματική επιτυχία μεταξύ των εφήβων που δεν θέλουν να ξοδεύουν όλο το χαρτζιλίκι τους σε μάσκαρα.
  10. Κάποτε =η μάσκαρα συνήθιζε να βάφει τις βλεφαρίδες διακριτικά (τις έκανε πιο σκούρες) και περιείχε πολλά αμφιλεγόμενα συστατικά. Οι σημερινές μάσκαρα είναι ποιοτικά προϊόντα που δεν βάφουν απλά τις βλεφαρίδες αλλά τις φροντίζουν και τις ενισχύουν.
Κύρια σελίδα